Print Graphic

Trendi v panogi

|V letu 2011 so v naši osrednji panogi tržni delež najbolj povečali turški in azijski proizvajalci, ki so visoko konkurenčni zaradi nizkih cen in inovativnih izdelkov.

Prodaja gospodinjskih aparatov je v letu 2011 vrednostno zrasla za dobra dva odstotka, pri čemer je bila rast najbolj izrazita v Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini in Turčiji, poleg tega pa še v Srednji in Vzhodni Evropi. Trg aparatov za dom je najbolj upadel v državah PIIGS in v državah nekdanje Jugoslavije. Nemčija je še vedno največji evropski trg za prodajo aparatov za dom, vendar je Rusija trg, ki najbolj raste in je tako že četrti največji evropski trg. Z vidika prodajnih poti se čedalje bolj krepi spletna prodaja aparatov za dom, ki zajema že več kot enajst odstotkov vrednostne prodaje. Spletna prodaja raste v vseh regijah, tudi v Rusiji.

V letu 2011 so svoj tržni delež najbolj povečali turški in azijski proizvajalci, ki so agresivni tako z agresivnimi cenami kot z inovativnimi izdelki.

Glavni trend na področju aparatov za dom je energijska učinkovitost, katere pomen se je z novo energijsko nalepko še povečal. Poleg energijsko učinkovitih aparatov so rastoči segmenti še pralni stroji s polnitvijo sedem kilogramov in več, pomivalni stroji s porabo vode 12 litrov in manj, kombinirani hladilniki NoFrost z zamrzovalnikom spodaj, pirolitične pečice in indukcijska kuhališča.